De snackbar valt direct op tussen de andere panden tegenover station Hollands Spoor in Den Haag. Niet eens vanwege de opvallende naam, maar vooral door de frisheid die de snackbar uitstraalt. Het is maandagochtend 11 uur, niet direct een tijd voor een snack, maar ondernemer Jürgen Verwoerd (40) is al druk bezig zijn zaak klaar te maken voor een nieuwe werkdag.

‘Toen ik parttime werkloos raakte, ben ik bij kennissen in de snackbar gaan werken’, vertelt hij. Daar bracht de vraag van klanten naar vegetarische snacks hem op het idee van een volledig vegetarische snackbar. De media waren zeer geïnteresseerd, wat Verwoerd zelf nog het meest verraste. Bovendien kreeg hij Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, zover de officiële opening te verrichten.

‘Het stond hier vorig jaar bij de opening helemaal vol. Behalve journalisten van veel landelijke dagbladen en radio, waren ook Omroep West, Hart van Nederland en het Jeugdjournaal aanwezig.’

Vastberadenheid

Vanuit een (parttime) uitkering je eigen bedrijf starten. Het is niet makkelijk, ondervond Verwoerd. Hij besloot door te zetten, waar veel anderen al zouden opgeven. Door die vastberadenheid zocht hij zelf uit wat de mogelijkheden waren om vanuit een uitkering je eigen zaak te starten. Zo ontdekte hij via het internet het bestaan van de Bbz-regeling. Hij klopte met zijn plannen bij de gemeente Den Haag aan om te zien of hij aanspraak maakte op de Bbz-regeling. Dat ging echter niet zo makkelijk als gedacht. Zijn enthousiasme werd niet direct gedeeld. ‘Ambtenaren wezen mij erop dat het niet eenvoudig is om vanuit het niets een eigen zaak te starten. Ik was echter vastbesloten door te zetten en achteraf ben ik daarmee heel blij’, vertelt Verwoerd.

Hulp bij bedrijfsplan

Verwoerd wist de gemeente te overtuigen en werd daarna voor verdere hulp doorverwezen naar een adviesbureau, waar hij een training tot ondernemer kon volgen. ‘Ik leerde daar echt wat het vak ondernemen inhoudt. Daarnaast hielp een adviseur mij met het maken van het officiële bedrijfsplan, waarvan de levensvatbaarheid door een ander bureau werd onderzocht. De adviseur daar wist veel van de regels en procedures die bij het starten van een onderneming komen kijken. Met die kennis heeft hij me enorm geholpen mijn bedrijfsplan compleet te maken.’ Daarmee kon Verwoerd terug naar de gemeente. ‘Ik ben ontzettend blij dat het plan is goedgekeurd en ik, mede dankzij de financiële hulp via de Bbz-regeling, aan de slag kon met mijn eigen zaak.’

Verwoerd is naar eigen zeggen een tikkeltje eigenwijs en vond eigenlijk dat hij na zijn start geen toezicht meer nodig had. Toch bleef er contact met de gemeente over de voortgang van zijn bedrijf en zag Verwoerd ook het nut daarvan in. ‘Ik onderneem wel op mijn manier, maar het is heel handig een klankbord te hebben.’

Toekomstplannen

De Vegetarische Snackbar zit middenin een verbouwing, die langer duurt dan gepland. ‘De formule wordt uitgebreid met een pizza- en pastahoek, eveneens in dit pand. Doordat de straten rond station Hollands Spoor de afgelopen maanden wegens werkzaamheden lang open lagen, heb ik veel minder klanten gehad.’ De uitbreiding komt er dus wel, maar daarvoor moeten de klanten nog even geduld hebben.

Rijksoverheid Magazines