Ellen de Rijk

'Door de enorme groei van zzp'ers en de economische recessie is het belang van het Bbz de laatste jaren alleen maar toegenomen. Het Bbz is een prachtig instrument om ondernemers een verantwoorde (door)start te laten maken. Grote vraag is dan ook: waarom maken zo weinig ondernemers met financiƫle problemen ervan gebruik?

Toegegeven, het aantal (startende) ondernemers dat gebruikmaakt van het Bbz is de afgelopen jaren sterk gestegen. Toch is dit maar een fractie van het werkelijke aantal ondernemers dat in zwaar weer zit. Alleen al in Amsterdam moeten zo'n negenduizend ondernemers rondkomen van een inkomen onder de armoedegrens.

Samen met de dienst Economische Zaken Amsterdam hebben we onlangs onderzocht waarom zo weinig ondernemers het Bbz aanvragen. Wat blijkt? Meer dan 50 procent van alle Amsterdamse ondernemers weet niet eens dat de regeling bestaat. Daarnaast blijkt dat een deel van de ondernemers het moeilijk vindt om hulp te vragen bij financiƫle problemen.

Gevolg is dat veel ondernemers te laat bij ons aankloppen. En dat is jammer, want dan kunnen we nog maar weinig betekenen. Terwijl toch algemeen bekend is dat iedere ondernemer wel eens in een fase komt dat zijn zaken minder goed lopen. Mijn advies aan deze ondernemers: probeer het niet alleen op te lossen en wacht niet te lang met het inschakelen van hulp.

Niet dat de gemeente het probleem kan oplossen, dat moet de ondernemer zelf doen. Onder meer door het maken van een goed doorstartplan en het op orde brengen van de administratie. De gemeente kan daarbij mogelijk ondersteunen, bijvoorbeeld met een tijdelijke Bbz-uitkering, krediet, schuldhulpverlening of coaching.

Ook bij starters kan de gemeente faciliteren. Uitstroom uit de uitkering via een baan in loondienst is vaak de focus, maar het starten van een bedrijf is een goed alternatief. Ook voor jongeren. Voor deze groep is Amsterdam gestart met het project Jong & Baas.'

Ellen de Rijk
Teamleider Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen

Rijksoverheid Magazines